Vold mod kvinder i Bangladesh
Udvikling i samarbejde
På FN’s indeks for menneskelig udvikling (Human Development Index 2018) står Bangladesh listet som nr. 136 ud af 189 lande.
HDI Index’et er en sammensat statistik, der vurderer menneskelig udvikling i forskellige lande baseret på tre hoveddimensioner: forventet levetid, uddannelsesniveau og indkomst pr. indbygger. For Bangladesh viser HDI at, på trods af fremskridt på flere fronter, så er der stadig store udfordringer, især inden for områder som lighed, kvaliteten af uddannelse og sundhedsydelser samt bæredygtig økonomisk udvikling. Særligt marginaliserede grupper, heriblandt kvinder og piger, oplever udfordringerne.
Bangladesh tiltrådte i 1984 CEDAW (Committee on the Elimination of Discrimination against Women), og siden har landet arbejdet mod alle former for diskriminering af kvinder og heriblandt vold mod kvinder i hjemmet.
Grundloven i Bangladesh sikrer kvinder og mænd lige rettigheder, men princippet om ikke-diskriminering i hjemmet er ikke garanteret, hvilket skaber ulighed og giver kvinderne en mindre rolle i alle beslutningsprocesserne.
CEDAW har tidligere kommenteret på, hvordan lovgivningen diskriminerer kvinder i forhold til mænd indenfor ægteskab, skilsmisse, nationalitet, formynderi og forvaring. Ligeledes har de kommenteret, at de vedvarende patriarkalske opfattelser af stereotypiske roller for både kvinder og mænd burde tildeles mere opmærksomhed. Det modvirker kvinders muligheder for deres økonomiske, sociale, kulturelle, civile og politiske rettigheder samt deres deltagelse i samfundet på lige fod med mænd.
Selvom der opleves en begyndende opmærksomhed og anerkendelse af kvinders rettigheder i Bangladesh i form af en stigende deltagelse af kvinder i politik, lokale institutioner, i arbejdsstyrken og i udviklingsprogrammer, er der dog stadig mange forhindringer at overkomme, førend kvinderne opnår at være ligestillet med mændene.
Læs mere om vold mod kvinder i Bangladesh her.